Disse mytene om ferdigmat stemmer ikke

Tenker du at en god og næringsrik middag alltid må lages fra bunnen av? Dette er bare én av flere myter om ferdigmat.

Myter 750x450.jpg

Selv om du har dårlig tid, er det ingen grunn til å droppe middagen eller velge et kjapt og usunt alternativ. Heldigvis kan ferdigretter være akkurat like sunn som maten du lager selv på ditt eget kjøkken.

Ernæringsekspertene i Bramat.no er blant flere kilder som har tatt en ekstra god kikk på utvalget av ferdigretter, og konkludert med at det finnes mye bra å velge mellom. Under NM i kjøttprodukter i 2019 ble til og med ferdigretter testet som en egen kategori, og Fersk & Ferdigs Lasagne var blant rettene som fikk terningkast 6.

Et av tipsene fra ernæringsfysiologene i Bramat.no, er å sjekke grønnsaksinnholdet. Velg en rett med mye grønnsaker hvis du ønsker en sunn hverdagsmiddag.

Her er de vanligste mytene om ferdigmat:

 

Myte 1: Ferdigmat inneholder mindre næring enn hjemmelaget mat

Da forskere ved matforskningsinstituttet Nofima i 2017 sammenlignet en ferdiglaget, fersk lapskaus med en hjemmelaget, fant de ut at de to var like næringsrike.

– Teknologien som brukes i dag under produksjon av denne typen ferdigmat, er skånsom mot næringsstoffene i råvarene som brukes. Det er faktisk en risiko for at du hjemme på kjøkkenet ditt overkoker grønnsaker, eller lar være bruke det vitaminrike kokevannet underveis i matlagingen, og dermed mister viktige næringsstoffer, forteller seniorforsker Jan Thomas Rosnes.  

Dermed kan det være mer næring i den industriproduserte ferdigmaten du finner i butikkhyllene enn maten du lager selv fra bunnen av. Ifølge Forskning.no er også dampkoking og tilbereding i mikrobølgeovn et godt alternativ til vanlig koking, da dette gir mindre næringstap enn koking i vann.

 

Myte 2: Mat med lang holdbarhet er mindre næringsrik

Mange lurer på om industriproduserte ferdigretter bevarer næringsstoffene, og et av målene med Nofimas forskning var å dokumentere hvilken betydning lagring hadde på slike produkter. 

Nofima så blant annet på hvor vidt næringsinnholdet på pakningen ble påvirket av kjølelagring inntil fem uker, og forskerne fant da ut at det var lite nedgang av næringsinnholdet hvis produktene lagres kaldt.

 

Myte 3: Ferdigmat inneholder mye salt

Omtrent en tredjedel av det gjennomsnittlige saltinntaket kommer fra industribearbeidede matvarer og mat spist på serveringssteder. Da Saltpartnerskapet ble etablert på initiativ fra Helsedirektoratet i 2015, ble det satt som mål at saltinnholdet i maten vi kjøper skal reduseres med 30 prosent innen 2025.

I 2019 hadde rundt 90 aktører blitt med i saltpartnerskapet, og blant annet har flere produsenter av ferdigmat forpliktet seg til å redusere saltinnholdet i sine produkter, inkludert Unil – som lager Fersk & Ferdig-produktene.

Saltpartnerskapet har i fellesskap utarbeidet mål for saltinnhold i rundt 100 matvarekategorier, og i ferske ferdigretter som porsjonsmiddager er grensen på 0,8 gram salt per 100 gram.

 

Myte 4: Industriprodusert ferdigmat er kjedelig

I dag finnes det en rekke spennende retter å velge mellom i butikkhyllene med næringsrike og gode ferdigretter.

I Fersk & Ferdig-serien finner du både små og store porsjoner, og du kan blant annet velge mellom klassikere som fiskegrateng, elgekarbonader, kjøttboller og laks med poteter, eller mer eksotiske retter som red curry, butter chicken og kylling tikka.

Det finnes også en kjempegod  vegetariske rett 

 

Myte 5: Ferske ferdigretter passer kun for én person 

Mange av de ferdiglagde rettene finnes kun i pakninger tilpasset én person. Selv om det selvfølgelig er mulig å kjøpe flere, er det enklere hvis du kan lage mat til deg selv og en venn samtidig.